Във връзка с актуализацията на възнагражденията на общинските съветници Общински съвет

...
Във връзка с актуализацията на възнагражденията на общинските съветници Общински съвет
Коментари Харесай

Областният управител на Пловдив спира решение за увеличение на заплатите на общинските съветници

Във връзка с актуализацията на възнагражденията на общинските съветници  Общински съвет Пловдив одобри Решение №43, което планува изменение на Правилника за организацията и активността на съвета, неговите комисии и взаимоотношението с общинската администрация. Според решението промените би трябвало да влязат в действие от 1 март 2024 година, включващи регулации по отношение на размера на месечното заплащане и процентите за представителни разноски на съветниците.

Д-р инж. Илия Зюмбилев, регионалният шеф на област Пловдив , върна решението за ново разглеждане заради установена незаконност . Според регионалния шеф, решението значително опонира на членове 79 и 80 от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, които изискват промените в правилниците да се правят посредством приемане на следващ нормативен акт от същата степен. Такъв акт, очакван от локалния орган на самоуправление, липсва.

Повдигнати са и въпроси по отношение на спазването на процедурите по Закона за нормативните актове , който изисква наложително обществено обявяване на плановете за изменение и допълнение на нормативни актове. Липсата на такова обявяване е в допълнение съображение за връщане на решението за ново разискване.

Това нарушаване съставлява независимо съображение за незаконност на административния акт , според член 146, т. 3 от Административнопроцесуален кодекс, което постанова Решение №43, взето с протокол №2 от 15 февруари 2024 година, да бъде върнато от регионалния шеф за ново разглеждане в Общински съвет Пловдив. Действията на регионалния шеф акцентират значимостта от сходството на локалните решения с националното законодателство и акцентират ролята на правната рамка за обезпечаване на бистрота и правомерност в ръководството на общинските запаси.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР